Το έργο δημιουργήθηκε για την Έκθεση της AICA/HELLAS “Θεωρήματα” (ΕΜΣΤ 2018)
Πρόταση συμμετοχής Άννα Χατζηγιαννάκη

ΤΟΠΟΣΗΜΑ

Έργο Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) του Μπάμπη Βενετόπουλου σε πργραμματισμό Γιώργου Βενετόπουλου. Η 3D animation σύνθεση, εντοπίζεται με GPS, μέσω εφαρμογής του internet στο κινητό ή στο tablet του επισκέπτη, σε δίκτυο πέντε γεωγραφικών σημείων: Στο χώρο της έκθεσης, στα Στάγειρα (γέννηση Αριστοτέλη), στην Ακαδημία του Πλάτωνα (μαθητεία), στο Λύκειο (διδασκαλία) και πάνω από τον Κόλπο της Καλλονής (έρευνες στη Βιολογία)1. Με την ίδια εφαρμογή, παραπέμπεται ο επισκέπτης σε σχετική ιστοσελίδα.

Το έργο είναι ορατό σε πραγματικό χρόνο στους επισκέπτες και των πέντε σημείων, μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet, εφόσον εγκαταστήσουν μια εφαρμογή που διατίθεται online : Ο επισκέπτης εντοπίζει στην οθόνη αφής, το 3D animation που εικονίζει μια υπερυψωμένη σφαίρα, με εγκλωβισμένο μέσα της σύμπλεγμα από ανθρώπινα σώματα που αλλάζουν συνεχώς σχήμα, λόγω της κίνησης και της μεταξύ τους όσμωσης.

Αγγίζοντας την εικόνα του έργου στην οθόνη του κινητού, ανοίγει ιστοσελίδα με το χάρτη της Ελλάδας και σημειωμένα όλα τα "τοπόσημα" πάνω του. Ένα ακόμη άγγιγμα στην οθόνη αφής, και αναδύεται πίσω από το χάρτη, ιστοσελίδα με πληροφορίες για το project και την έκθεση.

1 Armand Marie Leroi, «The Lagoon» (How Aristotle Invented Science), Penguin Books, 2014, ISBN-13: 978-0143127987, ISBN-10: 0143127985
Front page quote: “Inspired and inspiring... Leroi’s ambitious aim is to return Aristotle to the pantheon of biology’s greats, alongside Charles Darwin and Carl Linnaeus. He has achieved it” (Nature)